Daar lig je dan…

Je was niet gepland. Je was geen moetje. Je was een sprong in het diepe en zeker met onze Sam. We zijn terecht gekomen in een warm bad. Je bent alweer meer dan een jaar bij ons. Wat ben ik blij dat je mijn leven hebt verrijkt. Echt Kadaj, je bent een wereldhond!

Hoe is het mogelijk dat ik je vierde baasje ben. Wat voor leven heb jij achter de rug? Niemand weet precies hoe oud je bent, maar de schatting is elf jaar. Niemand weet wat voor ras je ouders waren, maar ik denk Border Collie en Husky.

Je luistert heel goed zoals een Border kan. Je hebt ook de snelheid, het uithoudingsvermogen van dat ras. Husky zit er ook in, dat zie ik aan je bouw. Wie jouw ouders ook waren, je bent mooi en aandoenlijk in alles wat je doet.

Sam kreeg te maken met een super fitte hond. Je deed haar goed. Er waren weer tennisballen in de tuin om mee te spelen en ze deed haar best om mee te doen. Sam was geweldig en wist met jou om te gaan. Speelmaatjes zijn jullie nooit geworden, maar iedere avond lagen jullie wel op hetzelfde kleed.

De kinderen wilde voorheen niet echt meelopen met het uitlaten, maar met jou wel. Je brengt leven in de brouwerij. Je brengt vreugde en lol. Opeens wilden ze wel het liefst Sam aan de riem…

Als mijn dochter, van nu twee en een half jaar oud, thuis kwam, ging ze eerst op zoek naar Sam om gedag te zeggen. Sam was inmiddels kneiterdoof en wist meestal niet wat er gebeurde. In haar zoektocht naar Sam, had jij mijn dochter al drie keer omver gelopen om ook wat aandacht te krijgen.

Je verwelkomt alle nieuwe honden in de roedel en ja, ze moeten wel eerst weten wie jij bent en dat is in jouw ogen heel veel. Tot hier en niet verder en je hebt zeker een heel kort lontje. Aan de andere kant kan je ook zo leuk spelen met ongecastreerde reutjes, dat je het onmogelijke voor elkaar krijgt. Onbegrijpelijk, maar zo leuk en fijn. Je bent een echte roedelhond, hoe groter de groep hoe beter.

Vier volle dagen gaan wij samen op pad. De andere dagen krijg jij rust, zijn er geen honden om mee te spelen. Het is je eigen schuld. Je toont dan een heel andere kant. Bij mij in de straat en zelfs in onze tuin ben je een draak. Je staat in de buurt bekend als een gevaarlijke hond. Elke hond die langs loopt wordt met geblaf en gegrom langs het hek bedreigd. We zijn nu een jaar verder en ik leg je niet meer vast aan een touw in de tuin. Het was echt niet leuk meer.

Je loopt nu los achter het hek en bij een paar hondjes uit de buurt ga je nog uit je plaat, maar de rest mag langs lopen zonder dat je jezelf ermee bemoeit. Ik vond dit heel moeilijk, maar weet hoe je die andere vier dagen bent met de Roedel. Puppy’s leren van je, je bent maatjes met zoveel. Waar komt die donkere kant vandaan? Je bent hier veilig. Je hoeft nooit meer weg. Zonder jou kunnen wij niet meer.

Laatst kwam ik op straat een hond tegen waar je een bloedhekel aan hebt. Waarom weet ik niet, want Bo is een superhond. Bo loopt altijd los en ik vroeg aan de baas of ik een stukje mee mocht lopen zonder jou aan de lijn te houden. Jij gaat tenslotte soms zonder aanleiding op een hond af. Misschien ben ik het wel, die niet ziet waarom?

Na wat gegrom, om elkaar heen lopen met de haren overeind en de staart fier omhoog, leek het goed te gaan tussen jullie. Ik was zo blij, dat ik het konijn niet zag. Jij wel en met alle gevolgen van dien… Je vloog er achter aan. Het gras over, het fietspad en de straat. Vervolgens een vierbaans weg, waar je officieel maar 50 mag rijden en men toch 70 rijdt. Ik gaf kalm de riem van Sam aan het andere baasje. Sam kon met haar 15 jaar niets meer horen, laat staan dat ze doorhad hoe snel mijn hart tekeer ging.

Na 300 meter was je het konijn toch echt kwijt. Ik heb jouw naam kneiterhard geroepen, maar wist bijna direct dat het geen nut had. Ik moest afwachten hoe dit zou aflopen. Je begon zelf al aan je terugtocht, toen ik opeens een auto zag aankomen. Gelukkig zag de auto jou ook en begon langzamer te rijden. Eindelijk was de weg vrij en zag ik mijn kans. Ik floot en riep hard en hoog zoals je gewend bent. Ik probeerde enthousiast te klinken en zowaar, je kwam in rap tempo naar me toe.

Je wist dat je fout zat en je oren gingen naar achteren. Ik lijnde je alleen maar aan en prees je de hemel in. Twintig jaar ervaring heeft mij dat wel geleerd, altijd prijzen als ze terugkomen. Het was de laatste keer dat ik je los heb laten lopen, dan weet je dat alvast.

De baas van Bo was gelukkig rustig gebleven en ik nam dankbaar afscheid van hem. Twee stappen verder stortte ik in. De tranen biggelden over mijn wangen van pure ontlading. Je voelde het goed aan en liep als een mak schaap met mij mee naar huis.

Je ligt nu alleen op je kleed. Sam is er niet meer. Ik kijk naar je en voel me vol liefde en dankbaarheid. Ik was je ook bijna kwijt geweest. Je kwam onverwachts op ons pad. We waren het zoveelste adres voor jou en ook het laatste. Je kan dan je eigenaardigheden hebben, maar je bent gewoon een wereldhond. We hebben het zo met jou getroffen. Wij kunnen niet meer zonder jou…

Katja

IMG-20151004-WA0004-1rrf_8354.IMG_6446

IMG_6453

Advertentie

1 Response so far »

  1. 1

    Yvonne said,

    Wat hebben jullie een mooie stukjes geleverd, zit met tranen in mijn ogen


Comment RSS · TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: